تعریف عکاسی مد یا فشن
این روزها با علاقه ی روزافزون مردم به عکاسی مد یا فشن و تجربه ی عکاسی گزینشی(فتوشوت) مختص به خود، این احتمال وجود دارد که اطلاعات ناقص و نادرست راجع به انواع مختلف عکاسی داشته باشند. مثلا عکاسی فشن را در نظر بگیرید، درست است که هرکسی دید خود را نسبت به آن دارد اما این احتمال هم هست که ایده آنها راجع به عکاسی فشن و مفهوم آن ناقص و حتی بدتر از آن، به کل اشتباه باشد و مطمئنا این چیز خوبی نیست.
بنابراین برای شفاف سازی عکاسی مد یا فشن اجازه دهید نگاهی به مفهوم، تاریخچه، جزئیات جالب و زیبای آن بیاندازیم و حتی راجع به بازیگردانهای آن صحبت کنیم.
عکاسی مد یا فشن چیست؟
به تصویر کشیدن طراحی انواع لباس، زیور آلات و دیگر محصولات مشابه با استفاده از هنر عکاسی و ابزارهای آن، با ایجاد زیبایی ظاهری، عکاسی مد یا فشن نامیده می شود. در واقع این ژانر عکاسی با ادغام دو هنر مدلینگ و عکاسی کالای خاصی را به مردم معرفی می کند. به دلیل وجود جنبه تجاری در این گونه از عکاسی، آنرا زیر شاخه ای از عکاسی تبلیغاتی میدانند.
عکاسی مد یا فشن تنها یک گونه و نوع از عکاسی است، نه همه ی آن. عکاسی مد یا فشن تنها زیرگروهی از عکاسی است. هرکسی از اسم آن میتواند برداشت کند که عکاسی فشن باید چیزی راجع به لباس، زیورآلات، کفش و دیگر موارد مربوط به فشن باشد. به خاطر تصویر مسحور کننده، شیک، جالب و حتی پرسود آن، عکاسی فشن برای خود به صنعتی جداگانه تبدیل شده است. عکاسانی که در زمینۀ فشن فعالیت میکنند عکاس فشن یا عکاس مدلینگ نامیده میشوند.
بسیاری از عکاسان فشن شغل خود را با عکاسی فشن آغاز کرده تنها در این زمینه کار کرده و رشد کرده اند و تعدادی از آنها که با استعداد بودند در این گونه از عکاسی به موفقیت دست یافته اند. توجه کنید همه عکاسان نمیتوانند عکاس فشن باشند. چون همه عکاسان، دید، ارتباطات و مهارت کافی و همچنین (شاید عجیب باشد) صبر لازم برای عکاس فشن بودن را ندارند.
تاریخچه عکاسی مد
اجازه دهید تاریخچه عکاسی فشن را شرح دهیم. آیا میدانستید عکاسی فشن از زمان کنتس ها (سومین درجه در دربار پادشاهان بریتانیا) و با لباس رسمی درباری آنها شکل گرفت؟ در 1856 کتاب آدولف براون منتشر شد که شامل مجموعا 288 عکس از Virginia Oldoini کنتس di Castiglione ، که زنی نجیب زاده در دربار ناپلئون سوم بود. عکسهای لباس کنتس با لباس عروسی سلطنتی، شاخص و چشمگیر بود. به همین علت او را اولین مدل فشن در تاریخ می نامند.
همچنین فتوشوت او به عنوان اولین فتوشوت عکاسی فشن در نظر گرفته شده است. بنابراین عکاسی فشن برخاسته از این حقیقت است که کنتس از نشستن در برابر دوربین، با آن لباس چندلایه و ریزنقش و گران قیمت بسیار شادمان بود.
در قرن 20 عکاسی فشن بخصوص در مجلات فرانسوی رایج شد. از مجلۀ La Mode Practique تا مجلات منتشر شده توسط Conde Nast عکاسی فشن شکلهای مختلفی گرفته. اما مضمون عکاسی فشن از آن زمان تا کنون یکی بوده است. مثلا در 1911 یک عکاس فشن به نام Edward Steichen او را با این چالش مواجه کرد که به منظور ترویج فشن از هنر عکاسی استفاده کند.
آنچه او انجام داد عکاسی از لباس شبهای طراحی شده توسط طراح لباس زنانه بود. عکسهای او در سال 1911 در مجلۀ Art et Decoration منتشر شد. آن عکسها بعدا به عنوان اولین عکسهایی که در عکاسی فشن مدرن گرفته شده در تاریخ ثبت شد. تعجبی نیست که تعداد زیادی میگویند عکاسی فشن در اروپا بسیار مورد علاقه بود.
و نهایتا امروز در قرن 21 نه تنها عکاسی فشن به شکل صنعت بزرگتری تکامل یافته بلکه تعداد عکاسان فشن نیز زیاد شده است. جدا از اینکه شغلی است که به شما اجازه میدهد زمان و کار خود را مدیریت کنید در این روزها عکاس فشن بودن میتواند بسیار پرمنفعت باشد و درهای زیاد دیگری را باز کند. مثلا از لحاظ شغلی مجله هارپر بازار که در زمینه دنیای مد و فن زنان فعالیت میکند را در نظر بگیرید.
برای خیلیها حضور در مجموعۀ عکاسان آن رویایی است که میتواند به حقیقت بپیوندد. همچنین مدل شدن برای عکاسان حرفه ای این مجلات پرمخاطب میتواند یک درخشش شغلی فوق العاده برای فرد باشد. نیاز به گفتن نیست که قدرت عکاسی فشن مانند قدرت شعله در برابر پروانه است. اگرچه باید تاکید کنیم همۀ عکاسی های فشن و عکاسان آن به دلایلی که پیشتر اشاره شد نمیتوانند تجربۀ خوبی در این زمینه کسب کنند. برای موفقیت یک عکاسی فشن واقعی به مهارت، صبر و دید و حرفه ای بودن محض نیاز است.
برگرفته از پیکسان